Empat segi kehidupan

Sama ada kita menyedari atau tidak dalam kehidupan kita seharian, sebenarnya kita dilingkungi oleh bentuk empat segi. Bermula dari rumah yang kita huni, tidak kira berapa harganya, rumah setingggan, rumah murah mahupun banglo mewah, empat segi adalah bentuk paling tradisi.

Beristirehat, menonton tv dan tidur di dalam bilik empat segi, di atas tilam, bantal dan di ulit mimpi di bawah selimut yang juga berbentuk empat segi.

moving-boxes-kitchen_

Seawal pagi mandi & gosok gigi di dalam bilik air empat segi, bergegas ke lokasi tempat kerja, memandu kereta berbentuk segi empat. Memasuki perkarangan ruang letak kereta, berlari ke pintu lif, menaiki lif terus ke mesin Punch Clock, mencapai kad perakam waktu…empat segi!

Sibuk dengan tugasan seharian, fail, surat dan kertas kerja berselerakan di atas meja di depan PC …semuanya bersegi empat! Begitulah realitinya hidup ini betapa empat segi dan kehidupan saling simbiosis antara satu sama lain..tapi bumi yang kita pijak ini berbentuk bulat… (?)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

16 Responses to Empat segi kehidupan

  1. Bulat, segi empat, tiga segi semua ada peranan…dan ada kelebihan…

  2. Masy says:

    smlm br je berangan memandu kereta bulat. hmmm

  3. semut api says:

    YB,
    kita pun banyak peranan lagi nih…

    Masy,
    ada ke kereta bulat…bulat macam bola?

  4. nita says:

    spongebobsquarepants…

  5. fooG says:

    hehehhe…..pc pun bersegi….mata bulat jek tgk…hahhaha

  6. semut api says:

    nita,
    ada bela natang tu ke? 🙂

    foog,
    RM50 pun bersegi empat…

  7. bejahnz says:

    nape segiempat?
    nape nape?
    wahahaha.

  8. Led says:

    mesti ada hikmah di sebalik kejadian.cuba sesekali selak terjemahan al Qoran tu mana tau ada penafsiran yg lebey terperinci.Jadikan Al Quran sebagai ensiklopedia penghidupan.

  9. ….. dan cuba pula kita bayangkan yang bersegi empat itu menjadi bulat atau lonjong…….

    Entryku kali ini

    Duduk bertemu di atas tangga
    Diatur cawan di atas meja
    Ku turun ilmu sewaktu temuduga
    Buat panduan pencari kerja

  10. lan says:

    segi empat tu kalau dijadikan segi tiga kat tilam,,, mesti tidur pon xlena kan kahkahkahkah

  11. semut api says:

    bejahnz,
    bila nak buat hand phone bulat mcm bola?

    Led,
    Kaabah juga empat segi…

    Ouled,
    dan bayangkan juga yang bulat jadi empat segi… (?)

  12. semut api says:

    lan,
    tapi kalau tilam pengantin ok jer kot…🙂

  13. fooG says:

    eta ade bela mcm2…abg din tgk kat umah dia…hahhaha

  14. semut api says:

    fooG,
    jerangkung dalam almari empat segi pun dia bela…🙂

  15. nita says:

    nk suh mlm2 jerangkung urut a.din…ahaks

  16. semut api says:

    nita,
    haqhaqhaqhaq…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s