Kita dihambat waktu; Benarkah…(?)

Mengapa sehari hanya 24 jam? Gua perlu sedikit waktu rehat dan boleh tidur di waktu yang normal dengan pengurusan waktu yang efektif. Gua rasa lelah atas kesibukan-kesibukan yang di hadapi. Kesibukan benar-benar menyita waktu gua. Dua puluh empat jam sehari terasa tidak cukup untuk melakukan segala aktiviti.

 

Namun ternyata ada sesuatu yang harus difikirkan di sebaliknya. gua cukup maklum bahawa semua orang itu sama,  sama-sama hidup 24 jam sehari, 60 minit satu jam, dan 60 saat seminit. Biar sesibuk mana sekalipun gua hanya ada 24 jam sehari!
 

Dengan kesamaan ini ternyata pengurusan waktu adalah berbeza. Ada yang merasakan kalau sehari 24 jam itu terlalu panjang waktunya bahkan ada pula yang merasakan sebaliknya. Kita refleksi kepada diri sendiri, apa yang kita dapat lakukan dalam 24 jam? Mungkin hanya sedikit ini dan sedikit itu.

Tetapi jika melihat orang-orang yang hebat mengatur waktu, meskipun diberikan waktu yang sama, tetapi produktivitinya berbeza. Ada yang dapat melakukan banyak ini, itu, ini-ini dan itu-itu…

 

.

*blog ini sedang dalam proses pembinaan semula.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

13 Responses to Kita dihambat waktu; Benarkah…(?)

  1. sericun says:

    hah, aku no.1 nih komen, jom lepak kat steben, amacam? ajakla ehem sekali hahaha

  2. semut api says:

    seri,
    kesuntukan masa nak lepak steben bebb..🙂

  3. PnConfused says:

    aku rasa point nyer adalah… pengurusan..🙂

  4. Masy says:

    time bz mmg rasa sume x cukup – tangan x cukup la, jari x cukup la, masa x cukup la..

    cuba time lapang. tangan terlebih satu laa.. jari terlebih dua laa.. masa terlebih 5 jam laa.. hehehhe

  5. semut api says:

    PnC,
    pengurusan masa kena betulll..

  6. seri says:

    aku undi kulit blog kau yg ini, simple, drpd yg mcm rupa bilik mayat tu hahaha

    sori mori en semut, aku tengah goyang kaki dan tangan, waktu lunch daaa bukan aku curik masa keleja wokey

  7. semut api says:

    masy,
    kesimpulannya…memang ada pro & kontra..

    seri,
    elok la tu…time kerja kena hardwork..rite?

  8. tugimun says:

    Salam…
    Sape ni yer…?kwn lama ker..kawan baru..??
    bertepuk sblh tangan buang masa..
    Tunjuk2kan lah identiti anda..hehe

  9. semut api says:

    tugimun,
    kawan lama gang bt 38…
    txs drop bro…

  10. suda says:

    saya plak rase mase kecik2 dl masa dlm sehari terasa panjang… sejak dh tua ni sehari terasa pendek plak… naper yer… huhu

    p/s: ipn, sabak bernam jugak…🙂

  11. semut api says:

    suda,
    dulu kecik2 main parit…
    dah besar main code html…susah nk faham tuh.. tu psal rasa x cukup masa..🙂

  12. me3n says:

    Kalau sehari ada 100 jam pun manusia akan rasa tak cukup..itu fitrah🙂

  13. semut api says:

    me3n,
    manusia mmg tamak haloba…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s