Munajat di penghujung Syawal…(?)

 

Syawal masih berbaki beberapa hari lagi. Di saat aku & korang semua sibuk bersosial atas nama open house Raya kunun, kadang-kadang kita lupa menyelitkan sekelumit rasa ikhlas pada setiap sudut kehidupan. Aidilfitri menuntut kita bermaafan setulus iklhlas bukan sekadar berjabat tangan tapi di hati masih lagi menggumpal seketul darah hanyir penuh nista yang zahirnya tidak kelihatan.

Kita kan manusia biasa, semua masalah yang kita hadapi pasti selalu dibuntuti oleh emosi dan nafsu. Keinginan untuk meluapkan rasa marah, cacimaki dan nafsu serakah untuk membalas dendam masih tidak seiring dgn ungkapan maaf di bulan Syawal ini.

Kalau seorang haiwan boleh dipercayai atas nama kejujurannya tetapi seekor orang berbuat sebaliknya ternyata kita sering tidak konsisten di antara perbuatan dan keikhlasan!

 
 

.

.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to Munajat di penghujung Syawal…(?)

  1. Anonymous says:

    biarlah seiring sejln ye….berkat ddunia n akhirat!

  2. nita says:

    komen di atas, sya yg punya…hehehehe

  3. fooG says:

    sila nyanyi lagu seiring sejalan….lalalalalalalalal…….

  4. semut api says:

    nita & foog,
    nyanyi la lagu raya hail amir…🙂

  5. me3n says:

    Gua baru je rate 5 bintang! ;p.

  6. semut api says:

    me3n,
    tq…darah tu darah aku..real punya..🙂
    last kopek raya hari ni..selamattt…

  7. dzali says:

    aku nk jadi seorang benda..
    boleh tak? wahai seorang semut api…

  8. semut api says:

    dzali,
    boleh…selagi tidak menjadi ‘seekor’…

  9. Bijen M. says:

    Maap zahir batin.
    Kali ni betul-betul ikhlas punya.
    Ha ha ha.
    Ikhlas tak?

    Yang ikhlas,
    Bijen M.

  10. semut api says:

    bijen,
    kalau nak lebih ikhlas, hulur sekali ‘sampul berisi’ 🙂

  11. akakcomey says:

    Akak ke blog lama dia org kata dah pindah sini,nasib baik ada add….jom ikut akak lak

  12. semut api says:

    kak comey,
    ok i folooo….txs drop..

  13. aisehmen, itu gambar mmg betul2 original idea daaa

  14. semut api says:

    ouled,
    tragis kan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s